z 6ii dual cards original

Az utóbbi időben egyre több fotós, hobbifotós teszi fel nekünk a kérdést, hogy Nikon MILC, vagy Nikon tükörreflexes fényképezőgép lenne számukra az ideális megoldás.

Természetesen azzal nehéz vitatkozni, hogy a MILC fényképezőgépek jelentik a fotózás jövőjét, és már jelenleg is több tekintetben túlszárnyalják a tükörreflexes fényképezőgépeket. De a jó öreg DSLR-ek mellett is vannak érvek.

Megkérdeztünk pár fotóst és a kapott információkat összegyúrtuk a saját meglátásainkkal, hogy segítsünk a választásban:

nikon z 50 silent photography original

A Nikon MILC-ek előnyei:

Élőkép: Azzal, hogy nem az objektíven keresztül figyeled a fotótémát - hanem az elektronikus keresőben vagy az LCD monitoron - már gyakorlatilag a kész képet látod. A színeket, tónusokat és az expozíciót már a felvétel készítésekor saját elképzeléseidnek megfelelően állíthatod be, megspórolva ezzel rengeteg utómunkát. 

Néma üzemmód: A fényképezőgép akár teljesen hangtalanul is használható, így komolyzenei koncert, színházi előadás, rádió, tv interjú vagy állatok közeli fotózásakor szinte észrevétlenül lehet vele dolgozni. 

Autófókusz: Mivel az autófókusz beállítását a képérzékelő vezérli nem egy külön AF egység, mint a tükörreflexeseknél, így búcsut inthetünk a front és back fókusznak. Nincs szükség a DSLR tulajdonosoknak olykor bosszuságot okozó AF finomhangolásra.

Fókuszpontok: A Nikon milcekben ( Nikon Z sorozat) jóval több fókuszpontot választhatsz, mint a DSLR-eknél és azokat akár a kép széleire is elhelyezheted.

Arc- és szemérzékeléses fókuszálás:  A szemérzékelő üzemmódot aktiválva a fényképezőgép megtalálja a fotóalany szemét, és automatikusan ott tartja az élességet a téma mozgása esetén is. Újabban már állatok szemét is felismeri a rendszer. 

Sorozatfelvétel: Mivel sorozatfelvétel készítésekor nem kell a tükröt mozgatnia a fényképezőgépeknek, a hasonló kategóriájú tükörreflexesekhez képest sokkal több felvétel készíthető egy másodperc alatt.  

Vázba épített képstabilizátor: Mivel a képstabilizálás a képérzékelő mozgatásával történik, így képstabilizátor nélküli objektívekkel is működik a képstabilizálás. Ha az objektívben is van képstzabilizátor, akkor az összedolgozik a a vázban levő stabilizátorral, így még jobb a hatásfoka. 

Firmver frissítés új funkciókkal: A fényképezőgép belső szoftverének frissítésével nem csak pár hibajavítást kaphatunk hanem akár plussz funkciókat is. Így jött pl. a szemérzékelés üzemmód is az első Nikon MILC-ek-hez.

Fejlett videó: Egyes Nikon Milc-ek (Pl. Nikon Z 6 II) akár professzionális videós eszközként is használhatóak a megfelelő kiegészítők segítségével.

Régi Nikon objektívekkel is használható:  Megkönnyíti a MILC-re való átállást, vagy a két géptipus párhuzamos használatát, hogy a Nikon FTZ bajonettadapter segítségével a régebbi Nikon F bajonettes objektívjeidet is használhatod az új Nikon Z fényképezőgépedhez. 

Méret: És nem utolsó sorban a fényképezőgép vázak is kisebbek és könnyebbek, mint a hasonló kategóriájú DSLR-ek, ami utazáskor, vagy hosszabb munkáknál (pl. esküvői fotózás) jelentős könnyebbséget jelent.

z 6ii multimedia powerhouse original

Jelenlegi hátrányok: 

Most még a Nikon Z tükör nélküli fényképezőgépek minden előnyét maximálisan kihasználó, kimondottan ezekhez  gyártott objektívek választéka nem éri el a DSLR-ekhez kapható objektív választékot és a külsös cégek is csak most kezdenek gyártani optikákat a Nikon Z rendszerhez.

A cikk megírásának a pillanatában (2021.05.11) 16 féle Nikon Z objektív és két  Nikon Z telekonverter érhető el.

A folyamatos elektronikus kereső használat miatt több energiát fogyaszt a fényképezőgép, mint a Nikon DSLR-ek, így gyakrabban szükséges az akkuk töltése. 

Olyan munkánál ahol hosszú ideig kell folyamatosan a keresőbe nézni ( Pl. sportfotózás, természetfotózás) az elektronikus kereső jobban fáraszthatja a szemet, mint a tükkörreflexesek átnézeti keresője.

A jelenlegi csúcs kategóriás Nikon D6 tükörreflexes fényképezőgép kategóriájában még nem érhető el Nikon MILC kamera. De ez már csak hónapok kérdése, mivel a Nikon tavaszi bejelentése szerint még idén érkezik a Nikon Z 9.

Magasabb kezdő ár. Ha Nikon Milcet szeretnél magadnak akkor a jelenleg kapható belépő Nikon Z 50 ára magasabb, mint a belépő Nikon D3500 vagy D5600 tükörreflexeseké.  Természetesen a Nikon Z 50 kategóriában is az említett DSLR modellek felett van. Reméljük a közeljövőben a belépő tükörreflexeseknek megfelelő tudású és árkategóriáju Nikon Z fényképezőgép is megjelenik a Nikon termékpalettáján.

Egyes modelleknél drágább, de jóval gyorsabb és strapabíróbb, professzionális XQD memóriakártyára is szükség van.

 d780 build quality original

A Nikon tökörreflexes (DSLR) fényképezőgépek előnyei:

Kedvezőbb árfekvés a belépő modellek esetében: A belépő modellek (D3500, D5600) esetében jóval kedvezőbb ár. ( a közép és felső kategóriákban az árak már nagyjából megegyeznek. Pl: Nikon Z 6 II- Nikon D780, Nikon Z 5 - Nikon D750, Nikon Z50 -Nikon D7500) 

Szembarát optikai kereső: Az optikai kereső használata sport és akció fotózás esetén praktikusabb és szembarátabb lehet. 

Komplett rendszer: Jól bevált, teljes körű objektív és tartozék választék. 

Kisebb fogyasztás hosszabb akkuüzemidő: Az optikai kereső használata esetén a fényképezőgép kevesebb energiát fogyaszt, így ritkábban kell tölteni az akkukat. 

A profi Nikon D6 követő autofókuszának sebességét még jelenleg egyik Nikon MILC sem tudja. ( De hamarosan itt a Nikon Z 9 :)  )

Természetfotós kit: A természetfotósok körében ingen kedvelt  APS-C képérzékelőjű Nikon D500 + 200-500VR f/5,6 zoom összeállítás helyett most még nem igen tudunk hasonló tulajdonságokkal ( 1,52x objektív szorzó tényező és a Nikon D5-től örökölt követő AF rendszer) rendelkező Nikon MILC-et ajánlani.

Nikon D780 Az új Nikon D780 tükörreflexes fényképezőgépbe bekerült több Nikon Milcek-nél megjelenő fejlesztés: Élőkép módban (felcsapott tükörrel) 273 fókuszpont és a néma üzemmód.

Hátrányok:

Vélhetően már nem sok lehetőség van a jelenlegi modellek további fejlesztésére, a gyártók hamarosan már nem hoznak ki újabb tükörreflexes modelleket.

z 5 compact kit original

A Nikon milc-eket itt találod a webáruházunkban: Nikon MILC      A tükörreflexeseket pedig itt:  NIKON DSLR

 

 

Kategóriák

Fényképezőgépek Kamerák Objektívek és tartozékaik Okoseszközök Távcsövek és Teleszkópok Energiaellátás Világítás Adathordozók Táskák, tokok, hátizsákok Állványok és fejek Tisztítás, védelem Képkeretek és Fotóalbumok Multimédia Fotós könyvek, szoftverek és ajándékok Fotópapírok és vegyszerek AKCIÓS TERMÉKEK Használt termékek OLASZ KAMRA

Híreink

Nikon nyílt nap július 15-én csütörtökön ingyenes képérzékelő tisztítással!

Hosszú idő után újra Nikon nyílt nap a Fotostop-nál!  2021 július 15-én csütörtökön 11.00-tól 17.00-ig várunk kaposvári......

Nikon D780 72000Ft kedvezménnyel július 30-ig!

Cseréld le most régi fényképezőgéped az egyik legújab Nikon fullframe tüköreflexes fényképezőgépre a Nikon D780-ra. 2021.06.18-tól 2021......

Két új makró objektív a Nikon Z tükörnélküli fényképezőgépekhez

2021.06.02-án a Nikon két, a Nikon Z családhoz csatlakozó makróobjektívet jelentett be: A rendkívül könnyű NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S egy......

Felhasználók

Oldalainkat 193 vendég böngészi