Nikon Objektív Szószedet

A-M kapcsoló

Az élességállító gyűrűt rögzíthetjük az automatikus élességállítás alatt, ugyanakkor elegendő terhelés esetén elforgatáskor a kézi élességállítási módban levő kézi élességállítású objektívek viselkedéséhez hasonló működést produkál. Az alábbi objektívek élességállító gyűrűje elfordul automatikus élességállítás alatt: AF-S DX NIKKOR 18–55 mm f/3.5–5.6G VR, AF-S DX ZOOM NIKKOR ED 18–55 mm f/3.5–5.6G és AF-S DX ZOOM-NIKKOR ED 18–55 mm f/3.5–5.6GII.

A/M mód (automatikus élességállítás kézi vezérléssel, AF prioritás mód)

"Automatikus élességállítás-prioritású automatikus élességállítási" mód, amely csökkenti a kézi vezérlés érzékenységét, hogy elkerülhető legyen a kézi élességállításra való véletlen átváltás.

AS: Aszférikus lencsetagok

Az aszférikus lencsetagoknak köszönhetően gyakorlatilag teljes mértékben megszűnik a különféle torzítások lehetősége, még a legszélesebb rekesz használata esetén is. Ezek az elemek különösen a széles szögű objektívek torzítását tudják hatékonyan megszüntetni. Mindezen felül az aszférikus lencsék felhasználásával az objektívek kisebbre és könnyebbre tervezhetők.A Nikon háromféle aszférikus lencsét alkalmaz:

A precíziós aszférikus lencsetagok a lencsekészítő művészet legjelesebb alkotásai, amelyek gyártásához rendkívül szigorú elvárásoknak kell megfelelni.
A hibrid lencsék optikai üvegre öntött különleges műanyagból készülnek.
Az öntött üvegből készülő aszférikus lencsékhez különleges fémöntéses eljárással előállított optikai üveget használnak fel.

CRC: Közeli tartomány korrekciós rendszer

A közeli tartomány korrekciós rendszer (CRC) egyike a Nikon legfontosabb élességállítási újításainak, mert kitűnő képminőséget biztosít kis élességállítási távolság esetén is, és ezáltal megnöveli a használható élességállítási tartományt.A CRC alkalmazásakor a lencsetagok az ún. “lebegő elem” elv szerint vannak elrendezve, és ilyenkor mindegyik csoport egymástól függetlenül mozog élességállítás közben. Ez a megoldás kis tárgytávolság esetén is kiváló teljesítményt garantál.A CRC rendszert halszemoptikáknál, széles szögű objektíveknél, Micro objektíveknél és egyes NIKKOR közepes telefotó objektíveknél alkalmazzák.

D: Távolság információ

A D és G típusú NIKKOR objektívek továbbítják a téma távolsági adatait az AF Nikon fényképezőgépnek. Ez különféle előnyös lehetőségeket kínál: használható például a 3D színes mátrix mérés és a 3D többérzékelős kiegyenlített derítő vakuzás. Megjegyzés: A D és G típusú NIKKOR objektívek az alábbi fényképezőgépeknek továbbítják a téma távolsági adatait. Automatikus expozíció: F6, F5, F100, F90X, F80, F75, F70, F65, F60, F55, F50, PRONEA S, PRONEA 600i, D2 sorozat, D1 sorozat, D100 és D70s/D70.Vakuvezérlés: F6, F5, F100, F90X, F80, F75, F70, D2 sorozat, D1 sorozat, D100 és D70s/D70.

AF DC-NIKKOR objektívek – egyedi NIKKOR objektívek egyedi portrékhoz

Az AF DC-NIKKOR objektívekben megtalálható az exkluzív Nikon képélesség-szabályozó (DC) technológia. Ez lehetővé teszi, hogy a fotós az objektív DC gyűrűjének elforgatásával szabályozza a kép előterében vagy hátterében megjelenő szférikus torzítást. Így kerekített elmosódás hozható létre, ami ideális a portréfotózáshoz. Nincs még egy objektív a világon, amely képes lenne erre a különleges megoldásra.

ED üveg – a NIKKOR telefotó objektívek kulcseleme

A Nikon azért fejlesztette ki az ED (extra alacsony szórású) üveget, hogy a színeltérés minimálisra csökkentésével élesebb és helyesebb színvisszaadású objektíveket készíthessen.Egyszerűen megfogalmazva a színeltérés olyan kép- és színszóródást jelent, amelyet a különböző hullámhosszúságú fénysugarak optikai üvegen való áthaladása okoz. Régebben ezt a problémát úgy orvosolták, hogy a telefotó objektívekbe különleges optikai elemeket, jelesül kalcium-fluorit kristályokat építettek be, amelyek rendhagyó szórási jellemzőkkel rendelkeztek. A fluorit azonban törékeny, és érzékeny a hőmérséklet változásaira is, ami a lencse törésmutatójának megváltoztatásával előnytelenül befolyásolhatja az élességállítást. Ezért a Nikon mérnökei előálltak az ED üveg ötletével, amely a kalcium-fluorit alapú üveg valamennyi előnyével rendelkezik, ám nem sújtják annak hátrányai. Ennek az innovációnak a segítségével a Nikon számos ED üvegtípust fejlesztett ki különféle objektívjei számára.Mindannyian kiemelkedő élességet és kontrasztot kínálnak még a legnagyobb rekeszbeállítás esetén is. Ennélfogva a NIKKOR ED-sorozatú lencséi remek példát szolgáltatnak a Nikon innovációs elkötelezettségére és teljesítményorientáltságára.

G típusú NIKKOR objektívek

A G típusú NIKKOR objektíveknek nincs rekeszállító gyűrűje; használatuk esetén a rekeszértéket a fényképezőgépen kell beállítani.

HRI: Magas törésmutatójú lencse

Egy 2,0-nél nagyobb törésmutatójú HRI lencse egymaga olyan hatásokra képes, amelyekre csak több normál üvegelem együtt alkalmas, továbbá kompenzálja a térgörbületet és a szférikus torzítást is. Ennélfogva a HRI lencsék kisebb objektívméretet és jobb optikai teljesítményt tesznek lehetővé.

IF: Belső élességállítás

Képzeljen el egy olyan objektívet, amely élességállítás közben nem változtatja meg a méretét. A Nikon IF technológiája pontosan ezt valósítja meg. Valamennyi belső optikai mozgás kizárólag az állandó méretű objektívváz belsejében történik. Ennek köszönhetően kisebb méretű és tömegű, valamint közelebbi élességállításra képes objektívek tervezhetők. Ráadásul a gyorsabb élességállítás érdekében a rendszer kisebb és könnyebb lencsecsoportot alkalmaz. Az IF rendszer a legtöbb NIKKOR telefotó objektívben és egyes NIKKOR zoom objektívekben is megtalálható.

M/A mód

Az AF-S NIKKOR objektívek rendelkeznek a Nikon exkluzív M/A módjával, amely szinte azonnali váltást tesz lehetővé az automatikus és kézi élességállítás között, tetszőleges AF módban, még akkor is, ha épp működésben van az AF szervo.

ML: Meniszkusz védőlencse

A hajlított meniszkusz védőüveget az objektív elejére építik be, és a szellemkép csökkentésében segít azáltal, hogy szórja a képérzékelőről vagy a filmről és védőüvegről visszaverődő fényt. Meniszkusz védőlencse használatával a képek tisztábbak lesznek, a szellemkép minimálisra csökken.

N: Nanokristály bevonat

A Nanokristály bevonat olyan tükröződésgátló bevonat, amelynek eredete az NSR (Nikon step and Repeat) sorozatú félvezetőgyártó berendezések kifejlesztésének idejére nyúlik vissza. A bevonat széles hullámhossz-tartományban gyakorlatilag megszünteti a belső fényvisszaverődésből eredő szellemképeket és tükröződéseket; különösen a rendkívül széles szögű objektívekre jellemző tükröződések és szellemképek kiküszöbölésében hatékony. A Nanokristály bevonat a Nikon kiváló, extra alacsony törésmutatójú bevonatának több rétegét alkalmazza, amely rendkívül finom, nanoméretű részecskéket tartalmaz (a nanométer a milliméter egymilliomod része). A Nikon a világon elsőként használt ilyen bevonat-technológiát fogyasztói értékesítésre szánt objektívek széles választékában.

RD: Kerekített írisz

A pontszerű fényforrások lágy élességű képein sokszögű formák láthatók, amelyek az íriszlamellák által képzett nyílás alakját tükrözik. A kerekített írisz olyan lamellákat használ, amelyek kör alakú nyílást hoznak létre, és ezáltal szebb lágy élességű hatást keltenek.

RF: Hátsó élességállítás

A Nikon hátsó élességállítási (RF) rendszerében a lencsetagok meghatározott csoportokra oszlanak, és kizárólag a hátsó csoport mozdul el élességállítás közben. Ez simábbá és gyorsabbá teszi az automatikus élességállítási műveletet.

SIC: A Nikon szuper integrált bevonat kivételes teljesítményt biztosít

Az optikai lencsetagok teljesítményének fokozása érdekében a Nikon olyan exkluzív, többrétegű bevonattal látja el ezeket az elemeket, amely elhanyagolható szintre csökkenti a szellemképet és a tükröződéseket.A Nikon szuper integrált bevonat több célt is szolgál, például a nagyobb hullámhosszú tartományban jelentkező tükröződést is minimálisra csökkenti, valamint elsőrangú színegyensúlyt és színvisszaadást garantál. A Nikon szuper integrált bevonat különösen a sok elemet tartalmazó objektívek esetében hasznos, ilyenek például a ZOOM-NIKKOR objektívek. A Nikon többrétegű bevonatát minden egyes objektívre elemeire egyedi, testreszabott módon viszik fel. Az egyes lencsetagokra gondosan meghatározott számú réteget visznek fel, hogy az eredmény illeszkedjen az objektív típusához és a használt üveghez. Így érhető el a NIKKOR objektívekre jellemző, következetes színegyensúly. Az eredmény: olyan objektívek, amelyek magasabb elvárásokat teljesítenek, mint az iparág más termékei.

SWM: Silent Wave Motor

A Nikon AF-S technológiája az egyik oka annak, hogy a profi fotósok kedvelik a NIKKOR telefotó objektíveket. Az AF-S NIKKOR objektívekben megtalálható a Nikon Silent Wave Motorja, amely a “mozgó hullámokat” forgatási energiává konvertálja az élességállításhoz használt optika meghajtásához. Ez rendkívül gyors, ráadásul lenyűgözően pontos és halk automatikus élességállítást eredményez.

VR: Rázkódáscsökkentés

Az innovatív VR rendszer minimálisra csökkenti a fényképezőgép rázkódása által okozott képelmosódást; használatakor a fotós 3 lépésközzel hosszabb (azaz nyolcszor akkora) záridővel fényképezhet*. Lehetővé teszi a kézi fényképezést alkonyatkor, éjszaka és gyengén megvilágított belső terekben is. Az objektív VR rendszere automatikusan érzékeli azt is, ha a fotós pánozik; ehhez nincs szükség külön üzemmódra.

AF-P: léptető motoros élességállítás

A Nikon új léptető motorjának köszönhetően minden korábbinál halkabban és gyorsabban állítja be az élességet. Amikor egy fotó elkészítéshez ráközelít a témára, az alanyokat azonnal és kivételes pontossággal állíthatja élesre. Amikor videót rögzít, a motorral finoman viheti át az élességet az egyik alanyról a másikra, gyakorlatilag zajtalanul. A videót nem rontják el a halk, de mégis hallható zajok, amikor az objektív éppen az élességet állítja. (Csak a kompatibilis fényképezőgépekkel működik: D7100/D5500/D5300/D3300, és az azután kiadott modellekkel. A kompatibilis fényképezőgépeken esetleg firmware-frissítés lehet szükséges.)

E típusú objektívek

Ezen objektívek belsejében elektromágneses íriszmechanika található, amelyet a fényképezőgép vázából érkező elektronikus jelek vezérelnek. Ez a megoldás rendkívül pontos rekeszvezérlést tesz lehetővé, még akkor is, ha szuper-telefotó objektívet használ telekonverterrel együtt*.
*Bizonyos korlátok között

*A Nikon teljesítménytesztjei alapján.

Forrás: http://www.europe-nikon.com

Kategóriák

Fényképezőgépek Objektívek és tartozékaik VLOGGER eszközök Távcsövek és Teleszkópok Energiaellátás Világítás Adathordozók Táskák, tokok, hátizsákok Állványok és fejek Tisztítás, védelem Képkeretek és Fotóalbumok Multimédia Fotós könyvek, szoftverek és ajándékok Fotópapírok és vegyszerek AKCIÓS TERMÉKEK Használt termékek OLASZ KAMRA

Híreink

Új Nikon objektív: Nikon Z DX 24mm f/1,7

A Nikon 2023 május 31-én bejelentette az első DX formátumú fix objektívjét: A NIKKOR Z DX 24mm f/1.7 objektív nagy......

Akár 240000Ft kedvezmény, indul a Nikon nyári akciója!

 2023.05.16-tól 2023.07.24-ig tart a Nikon nyári, azonnali kedvezmény akciója. Az akciós időszakban webáruházunkban már a csökkentett......

Új Nikon objektív motoros zoommal: Nikon Z 12-28VR

2023. április 18.: A Nikon ma bemutatta a Z sorozat első nagy teljesítményű motoros zoomobjektívét: a rendkívül nagy látószögű NIKKOR Z......

Felhasználók

Oldalainkat 172 vendég böngészi